Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gipszkép

2008.08.17

 

Figyelem! A forrásként megjelölt oldalon, minden termék - így ez is - a szerző tulajdona. Csak sajátcélú felhasználásra szabad letölteni, kereskedelmi céllal történő letöltése NEM ENGEDÉLYEZETT!

 

Kép

Kellékek: gipszből készült képkeret, szalvéta, festékek, ragasztó, lakk

Kép

Ha sikerült szép gipszkeretet öntenünk, akkor nincs más hátra, minthogy szépen feldíszítsük. Először is, készítsünk sablont a szalvétához. A gipszkeret belsejét mérjük meg, e méretet rajzoljk fel egy papírlapra, és ollóval vágjuk ki. Próbáljuk bele a keretbe. Ha kell, igazítsunk rajta. Az sem baj, ha néhány milliméterrel kisebb, mivel a szalvéta ragasztásnál egy picit meg fog nyúlni.

 Kép

 

A szalvétát használat előtt, ha kicsit gyűrött, vasaljuk ki. Ezután a sablont helyezzük a szalvétára, és ceruzával rajzoljuk körül. Majd a vonalak mentén ollóval vágjuk ki. A szalvéta felső rétegét vegyük le, ezt fogjuk a továbbiakban használni.

 

Kép

Helyezzük a gipszkeretet magunk elé úgy, hogy a képakasztó felül helyezkedjen el, de lefelé nézzen. Így elkerülhető, hogy a szalvétát fordítva ragasszuk be. Ragasztóval kenjük be a keret belsejét. Egyenletesen kenjük be, ne tocsogjon a ragasztóval a keret, de ne is legyen csontszáraz a kevés ragasztótól.

Kép

Következhet a szalvéta behelyezése a keretbe. Elsőre lehet nehéz lesz. Ujjainkkal fogjuk meg a szalvéta két alsó sarkát, és helyezzük a keret alsó sarkaihoz. Folyamatosan felfelé haladva helyezzük a keretbe. Ha sikerült beletenni, akkor puha, széles ecsettel vagy az ujjainkkal óvatosan simítsuk ki a szalvétát, hogy ne legyen ráncos és a levegőbuborékok is eltávozzanak. A szalvéta mindenhol ragadjon a ragasztóba. Hagyjuk száradni.

Kép

Míg szárad, fessük ki a keret szélét. A középső részt fessük fehérre, majd utána sötétkékkel a külső részt, végül a legbelső részt pirosra. Helyezzük egy kisebb dobozta a gipszképet, így az oldalait is le tudjuk festeni anélkül, hogy az asztalt is lefestenénk. A szalvétánál a keret belsejét is fessük be, és a szalvéta melletti fehér részt is nyugodtan befesthetjük. Így messziről is egységes képet fog mutatni. Arra azonban figyeljünk, hogy a szalvétát ne csepegtessük le festékkel. Hagyjuk száradni.

Kép

Ha a szalvéta teljesen megszáradt, akkor a szalvétába fessünk bele, így azt felélénkíthetjük. Az adott színnek megfelelő színnel fessük át a mintát, és hagyjuk megszáradni.

 

 

Kép

 

 

Száradás után a szalvétát kenjük át ragasztóval, így tartósabb és vízhatlan lesz. A ragasztó míg nedves, fehér színű, de ha megszárad teljesen, átlátszóvá válik. Mikor ez a réteg ragasztó megszáradt, akkor az egész képet lakkozzuk le.

 

Ötlet:
A szalvétán levő mintákat akár saját magunk is kiegészíthetjük. Festhetünk hozzá tetszés szerinti motívumokat. De csak akkor, ha már felragasztottuk a szalvétát, és a tetejét még nem kentük át ragasztóval. Amikor a szalvéta tetejét átkenjük ragasztóval, a még nedves felületbe szórhatunk glitterport, homokot, velúrport, stb. Mikor a ragasztó megszárad, akkor ezek is beleragadnak. A kész képet befejezésül lakkozhatjuk ecsettel felvitt lakkal, valamint fújható lakkal is. A lakk lehet fényes, illetve matt hatású. Tetszés szerint alkalmazható. A keret széleit akár festhetjük a benne lévő szalvéta folytatásaként is. A képet és a keretet díszíthetjük akár szárazvirággal, művirággal, kagylóval, gipszfigurával, stb. Ha vastagabb papírt használunk, akkor érdemes előtte egy kis ideig vízben áztatni.

Hiba:
Ha túl sok ragasztót használunk, akkor átitatódik a szalvéta és simításnál könnyen elszakadhat. Ha a szalvéta behelyezése nem sikerült, akkor gyorsan még visszaszedhető. Ha már ráragadt, akkor kevés vízzel itassuk át a felületét, majd kaparjuk le róla a szalvétát. Mindkét esetben új szalvétát kell beragasztani helyette.

 

 

A mappában található képek előnézete Ötletek 2008

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.