Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Húsvéti ajándékdoboz

2008.05.06

 

Figyelem! A forrásként megjelölt oldalon, minden termék - így ez is - a szerző tulajdona. Csak sajátcélú felhasználásra szabad letölteni, kereskedelmi céllal történő letöltése NEM ENGEDÉLYEZETT!

 

Kép

Ezt a technikát sima, egyenes felületekhez remekül tudjuk használni. A szalvéta garantáltal sima és ráncmentes lesz. Ne használjunk olyan felületen, amely nem hőálló! Pl.: hungarocell, hőre lágyuló műanyag vagy gyertya.

Kellékek: ovális papírmasédoboz, szalvéta, ragasztó, festékek, vasaló

Kép

Első lépésként készítsünk sablont a doboz tetejének belső feléhez. Papírra helyezzük rá a doboz tetejét, majd ceruzával rajzoljuk körbe. Mivel a belseje kerülete kisebb, ezért 2 mm-rel rajzoljuk beljebb a vonalat. Ollóval vágjuk körbe, majd próbáljuk bele a doboztető belsejébe. Ha kell, igazítsunk rajta. A sablont helyezzül rá a szalvétára úgy, hogy a minta középre essen. Rajzoljuk körbe ceruzával és vágjuk ki. A felső réteget vegyük le, ezt fogjuk használni.

Kép

 

 

A doboz tetejének belső és külső felét, ahova a szalvétát fogjuk ragasztani, fessük be fehérre. Mikor megszárad, a belső felén kenjük be ragasztóval.

 Kép

 

  
Ebbe helyezzük a már kivágott szalvétát, majd puha ecsettel simítsuk ki a szalvéta felületét, és a tetejét kenjük be ragasztóval. Hagyjuk száradni. Míg szárad, a külső felén tudunk tovább dolgozni.

 

 Kép

A teteje külső részét is kenjük be ragasztóval és hagyjuk megszáradni. Közben a vasalót kapcsoljuk be, gőz nélküli, közepes hőfokra. Ha a ragasztó közben megszáradt, akkor a másik darab ugyanolyan szalvétát helyezzük rá (ez nincs méretre vágva). Arra figyeljünk, hogy a minta iránya és maga a minta is egyezzen. A vasalóval vasaljunk rá a szalvétára, így a hő hatására a ragasztó megolvad és ráragad a szalvéta. Mindenhol ragadjon oda. Vasalhatjuk sütőpapíron keresztül is, így nem lesz ragasztós a vasaló.Kép

 
A felvasalt szalvétát a doboztető élénél kenjük be ragasztóval, így ott nedves lesz, és könnyedén le tudjuk tépkedni a felesleges szalvétát. Ha ez megvan, akkor a felületét kenjük be ragasztóval és tegyük félre száradni.

Kép

 

 

Közben elkészíthetjük a doboz oldalát. Mérjük le a doboz alsó részének kerületét. Remélhetőleg egész, páros számot kapunk. Ha így van, akkor 1 cm-ként ceruzával húzzunk egyenes vonalakat az oldalára. Ha mégsem, akkor próbáljuk meg az adott méretet egyenlő, páros részre elosztani. A csíkokat fessük ki. Minden második csíkot fessünk élénksárga színűre, majd a többit élénk halványzöldre. Kicsit sok munka van vele, de látványos. A belsejét és az alját, és a közben megszáradt doboztető külső és belső oldalát fessük be élénk halványzöldre.

Ötlet:
A kész doboztetőt körbetekerhetjük szalaggal, raffiaszállal, amit masnira is köthetünk. A masni közepére művirágot is ragaszthatunk.

Hiba:
Száradás után a szalvétázott részt lakkozhatjuk, de ez el is maradhat. Ha túl meleg a vasaló, akkor egyből ráragad a ragasztó, és a szalvétát is tönkreteszi.

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Ötletek 2008

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.