Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Húsvéti gipszkép

2008.05.04

 

Figyelem! A forrásként megjelölt oldalon, minden termék - így ez is - a szerző tulajdona. Csak sajátcélú felhasználásra szabad letölteni, kereskedelmi céllal történő letöltése NEM ENGEDÉLYEZETT!

 

Kép

Kellékek: gipszből készült képkeret, szalvéta, festékek, ragasztó, lakk

Kép Ha sikerült szép gipszkeretet öntenünk, akkor nincs semmi más hátra, minthogy szépen feldíszítsük. Először is készítsünk sablont a szalvétához. A gipszkeret belsejét mérjük meg, e méretét rajzoljuk fel egy papírlapra, és ollóval vágjuk ki. Próbáljuk bele a keretbe. Ha kell, igazítsunk rajta. Az sem baj, ha néhány milliméterrel kisebb, mivel a szalvéta ragasztásnál egy picit meg fog nyúlni. A szalvétát használat előtt, ha gyűrött, vasaljuk ki.

 Kép

 

Ezután a sablont helyezzük a szalvétára, és ceruzával rajzoljuk körül. Majd a vonalak mentén ollóval vágjuk ki. A szalvéta felső rétegét vegyük le, ezt fogjuk a továbbiakban használni.

 

Kép

 

 

Helyezzük a gipszkeretet magunk elé úgy, hogy a képakasztó felül helyezkedjen el, de lefelé nézzen. Így elkerülhető, hogy a szalvétát fordítva ragasszuk be. Ragasztóval kenjük be a keret belsejét. Egyenletesen kenjük be, ne tocsogjon a ragasztótól a keret, de ne is legyen csontszáraz a kevés ragasztótól.

 Kép

Majd jöhet a szalvéta behelyezése a keretbe. Elsőre lehet nehéz lesz. Ujjainkkal fogjuk meg a szalvéta két alsó sarkát, és helyezzük a keret alsó sarkaihoz. Folyamatosan felfelé haladva helyezzük a keretbe. Ha sikerült beletenni, akkor puha ecsettel vagy az ujjainkkal óvatosan simítsuk ki a szalvétát, hogy ne legyen ráncos és a levegőbuborékok is eltávozzanak. A szalvéta mindenhol ragadjon a ragasztóba. Hagyjuk száradni.

Kép

 

Míg szárad, fessük ki a keret szélét. Helyezzük egy kisebb dobozra a gipszképet, így az oldalait is le tudjuk festeni anélkül, hogy az asztalt is lefestenénk. A szalvétánál a keret belsejét is fessük be, és a szalvéta melletti fehér részt is nyugodtan befesthetjük. Így messziről is egységes képet fog mutatni. Arra azonban figyeljünk, hogy a szalvétát ne csepegtessük le festékkel. Hagyjuk száradni.

Kép

 

Száradás után a szalvétát kenjük át ragasztóval, így tartósabb lesz. A ragasztó míg nedves, fehér színű, de ha megszárad teljesen átlátszóvá válik. Mikor ez a réteg ragasztó megszáradt, akkor az egész képet lakkozzuk be.

 

 

 

Ötlet:
A szalvétán lévő mintákat akár saját magunk is kiegészíthetjük. Festhetünk hozzá tetszés szerinti motívumokat. De csak akkor, ha már felragasztottuk a szalvétát, és a tetejét még nem kentük át ragasztóval. A kép színét élénkíthetjük, ha a beragasztás után a szalvétán levő mintába azonos színnel belefestünk. Amikor a szalvéta tetejét átkenjük ragasztóval, a még nedves felületbe szórhatunk glitterport, homokot, velúrport, stb... Mikor a ragasztó megszárad, akkor ezek is beleragadnak. A kész képet befejezésül lakkozhatjuk ecsettel felvitt lakkal, valamint fújható lakkal is. A lakk lehet fényes, illetve matt hatású. Tetszés szerint alkalmazható. A keret széleit akár festhetjük a benne lévő szalvéta folytatásaként is. A képet és a keretet díszíthetjük akár szárazvirággal, művirággal, kagylóval, gipszfigurával, stb... Ha vastagabb papírt használunk, akkor érdemes előtte egy kis ideig vízben áztatni.

Hiba:
Ha túl sok ragasztót használunk, akkor átitatódik a szalvéta és simításnál könnyen elszakadhat. Ha a szalvéta behelyezése nem sikerült, akkor gyorsan még visszaszedhető. Ha már ráragadt, akkor kevés vízzel itassuk át a felületét, majd kaparjuk le róla a szalvétát. Mindkét esetben új szalvétát kell beragasztani helyette.


 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Ötletek 2008

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.