Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tojáshéjjal díszített gyertya

2008.04.25

 

Figyelem! A forrásként megjelölt oldalon, minden termék - így ez is - a szerző tulajdona. Csak sajátcélú felhasználásra szabad letölteni, kereskedelmi céllal történő letöltése NEM ENGEDÉLYEZETT!

 

Kép

 

Kellékek: fehér viasz, talpas kanóc, illatanyag, tojáshéj, joghurtos dobozka gyertyaöntő formának

 

 Kép

Egy fazékba tegyünk fel vizet forrni. Közben egy másik kisebb edényt tegyünk bele a melegedő vízbe, és ebbe tegyünk fehér viaszt. Ha van maradék fehér gyertyánk, akkor azt is felhasználhatjuk.

 

Kép

Míg melegszik a víz, a viasz is elkezd olvadni. Míg olvad a viasz, különböző illatanyagot is tehetünk bele.

 

 

Kép

Közben a formába, amibe a viaszt fogjuk önteni, helyezzünk talpas kanócot. A talpas kanóc talprészét mártsuk bele a már olvadozó viaszba, majd gyorsan nyomjuk a forma aljába, így az odaragad. A tojáshéjakat tördeljük apró darabokra, és a forma aljába szórjuk bele. Jócskán használjunk belőle, így ha kész a gyertya, a sok kis darabkával jobban fog mutatni.

 

Kép Ha a viasz közben teljesen elolvadt, akkor vegyük ki az edényt a forró vízből, és a viaszt óvatosan öntsük bele a formába, egészen a tetejéig. Ha közben a kanóc eldőlne, akkor egyenesítsük ki, majd hurkapálcikával előröl, és hátulról is támasszuk ki, úgy, hogy a forma tetejére tesszük a hurkapálcikákat. A gyertyát tegyük sima, egyenes felületre, majd kb. fél napig hagyjuk dermedni. A dermedési idő attól is függ, milyen mennyiséget öntöttünk.

Kép

 

Egyszerre készíthetünk több gyertyát is. Ha marad viasz, és már nem akarunk többet önteni, pici műanyag dobozba öntsük ki. Az edényt nagyon nehéz elmosogatni, ezért ezt csak viasz olvasztásához használjuk.

Kép

Mikor teljesen megdermedt a viasz, fordítsuk meg a formát, és nyomjuk ki belőle a kész gyertyát.

 

 

Ötlet:

fehér viaszt színezhetjük is. Maradék, más színű gyertyát is tehetünk az olvadt viaszba, de zsírkrétával is színezhetjük. Várjuk meg míg a szín elolvad, majd hurkapálcikával keverjük el.
Maradék gyertyákat is felolvaszthatunk, majd újraönthetjük.
Talpas kanócot magunk is készíthetünk elhasznált teamécses kanócának a talpából. A kis fémtalpon levő lukat kicsit tágítsuk ki, majd méterben kapható kanócból vágjunk le egy darabot, és tegyük a lukba. Ezután kis fogóval szorítsuk rá a fémet.
Ha nem viaszos a kanóc, akkor az olvadt viaszba mártsuk bele.

Hiba:

Ha otthon talált bármilyen formába öntjük a viaszt, mikor megdermed, a közepén kis bemélyedés keletkezik. Ha marad viasz, akkor még dermedés után feltölthetjük vele. Készen vásárolt formánál ez nem fordul elő, mivel itt ez a rész a gyertya alja lesz.

 

 

 

  

A mappában található képek előnézete Ötletek 2008

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.